Aanbod ASS
Het aanbod van de begeleiding is afhankelijk van jouw vragen en jouw ondersteuningsnood.
Meer bepaald bieden we hulp en ondersteuning bij:
-
de opmaak en vertaling van beeldvorming, diagnose
-
het verwerken van een diagnose
-
de nood aan verdere begeleiding
-
het begrijpen van (je eigen) autisme
-
het stimuleren van zelfredzaamheid
-
het aanleren van vaardigheden. Sociale vaardigheden, communicatie, plannen en organiseren … maar ook heel praktische zaken zoals bijvoorbeeld boodschappen doen of het huis onderhouden
-
het begrijpen van conflicten of problemen en het oplossen hiervan
-
het verminderen van angsten of piekergedachten
-
het verminderen van dwanggedachten
-
het helpen invullen van vrijetijdsbesteding
-
het verruimen, invullen en onderhouden van relaties
-
het leren omgaan met stress en nervositeit
-
het ondersteunen van burn-out, depressie
-
het verminderen van een laag zelfbeeld, minderwaardigheidsgevoel of faalangst
-
het optimaliseren van timemanagement
-
het verhogen van assertiviteit
-
het bespreken van de toekomstplanning
-
….
Wat betekent autismespectrumstoornis juist?
Autisme is een van de bekendste en meest onderzochte aandoeningen. De term autisme zelf bestaat al sinds 1940 maar toch verandert de definitie en de beschrijving op frequente basis, op basis van nieuw wetenschappelijk neurologisch onderzoek. Onder de term ASS valt het vroegere autisme, asperger, atypisch autisme, pervasieve ontwikkelingsstoornis NOA, ziekte van Rett … ed. Enkele jaren geleden werd beslist om geen opsplitsing meer te maken in de verschillende soorten autisme maar deze als één grote spectrumstoornis te zien waarbij oa. de typische taalstoornis is komen te vervallen (deze is geen dwingend inclusiecriteria meer voor de diagnose).
In Vlaanderen hebben ruim 60.000 mensen de officiële diagnose. Een derde daarvan is gecombineerd met een verstandelijke beperking. De echte diagnose ASS ligt vermoedelijke hoger. Diagnoses in het medisch circuit: verslaving, paniek, OCD, depressie, … kunnen wijzen op een onderliggende ASS structuur.
Voor wie, voor wat?
Bij Villa Prisma kan je als volwassene (16+) met - een vermoeden van - autisme terecht. Villa Prisma richt zich op normaal - tot hoog functionerende mensen met autisme; alsook op mensen met autisme met een behoefte aan zorg (VAPH). Villa Prisma is een plaats waar je als persoon met autisme terecht kan om te ventileren, om op verhaal te komen, om jezelf en je sterktes te vinden; en wanneer je dit wenst, gericht ondersteund kan worden in je dagdagelijkse leven. Je sociaal familiaal netwerk is evenzeer welkom, voor verduidelijking en tips; vaak hebben zij minstens zoveel vragen als jij zelf. Wanneer de diagnose ASS gesteld wordt, merken we dat het belangrijk is om je gehele context te betrekken. Je netwerk, je ouders, … zij zijn sleutelfiguren en hebben vaak een hoge nood aan erkenning, ventilatie, … .
Onderdiagnose
Je kan bij ons ook terecht wanneer je - nog - geen diagnose hebt en je afvraagt of je je effectief binnen het spectrum begeeft (of iemand uit je dichte omgeving) … of wanneer de hele ASS hulpverlening nog een stap te ver is, … je er op heden te weinig voeling mee hebt, … je teveel verschillen ervaart met de klassieke beeldvorming rond autisme en jezelf of jouw situatie, ... Binnen de gezondheidszorg wordt tegenwoordig vaak het klassieke autisme of de duidelijke tweemaal uitzonderlijk gediagnosticeerd. Autistische kinderen krijgen steeds vaker de juiste diagnose en zorg. Problemen stellen zich vooral bij die groep mensen die niet van jongs af gediagnosticeerd worden of in de hulpverlening geraken: mensen met een normaal of hoger IQ, meisjes met ASS ed. Veel mensen krijgen pas op latere leeftijd (na vaak erg moeilijke of verdrietige trajecten) de diagnose. Misschien behoor jij wel tot die mensen zonder diagnose, die groep die er pas laat achter komen dat het sociale contact niet vlot; waar relaties stuklopen, carrière ambities kelderen, de eigen kinderen plots de diagnose krijgen en zo meer. Vooral vrouwen, blijken kampioen in compenseren, camoufleren. Alleen zij hebben zicht op de interne onzichtbare chaos en problemen die het dagelijks leven stelt. Hoewel Peter Vermeulen in zijn meest recente boek ook waarschuwt voor een onterechte ‘opmars’ van het autisme, blijft een onderdiagnose - zeker bij meisjes/vrouwen met ASS - nefast. We zien immers een fel verhoogde kans op zelfmoord, anorexia, depressie, burn-out (rond 30-40j).